Fra svensk Midtsommerstang til Kragerøterne

Litt forhistorie

Generalforsamlingen i FN progklamerte i 1959/1960 som Verdens Flyktningår, og ønsket med dette å sette fokus på flyktningproblemet i verden.


Fredsplassen er et lite område på Riksgrensen mellom Norge og Sverige ved Magnos, og ble opprettet i 1914 etter markeringen av 100 år med fred mellom landene.


Det var her navnet "Morokulien" ble skapt gjennom et underholdningsprogram på radio i 1959. Programmet het "Över alle gränser", og var et felles prosjekt mellom NRK og Sveriges Radio.


For å samle inn penger til formålet oppfordret programmet til en "byttestafett". Det var avisen "Åland" i Mariehamn som utfordret Kragerø Blad.


Og slik gikk det til - skrevet av journalist fra Kragerø Blad 26. november 1939 - utdrag av teksten er tatt inn nedenfor:

Utfordringen fikk vi  fra avisen "Åland" i Mariehamn forrige lørdag, og mandag kom midtsommerstangen som ekspressgods fra "Morokulien". Det var ikke fritt for at vi gruet foran oppgaven, og vi var kanskje litt pessimistiske, men i alle fall budt på å gjøre det vi kunne.


Tirsdag gikk vi på for fullt, og i løpet av formiddagen var det allerede klart at det tegnet til å bli et bra resultat.


Fiskehandler Erik Krafft ville svært gjerne bli eier av midtstommerstangen og tilbød oss en hummer til en verdi av 65,- kroner. Vi slo til, overbevist om at det sikkert var noen som hadde lyst på en bit hummer, og vi tok ikke feil. Disponent Juel i Sol Trikotasjefabrikk ville gi trikotasjevarer for 250,- kroner for den, og det var et tilbud som vi på ingen måte foraktet.


Men hva så med trikotasjevarene? Det viste seg at det gikk lett også å få avsetning på dem. Brødrene Mylius ga for 500,- kroner i sølvtøy som bytte og A/S Kjættingfabrikken på Helle sikret seg dette. I vederlag fikk vi to taljer til en samlet verdi va ca 1200,- kroner. Nå begynte vi å lure på hvordan dette ville gå videre.


De to taljene kunne det by på vanskeligheter å få byttet videre, men det viste seg heldigvis at også det gikk som smurt.

Den minst av taljene, som hadde en verdi av 535,- kroner, gikk til Naper Boktrykkeri for 25.000 konvolutter med påtrykk. De representert en verdi pr 1250,- kroner. Kragerø Kreditbank kjøpte konvoluttene for 1350,- kroner, og vi tjente 100,- på handelen.


Da Tangen Verft ble spurt om de var interessert i talje nummer to, gikk det ikke lenge før vi fikk et positivt svar. De var villige til å gå oss en fullt rigget Terne i bytte, og det var mer enn vi i vår villeste fantasi hadde drømt om.

Midtsommerstangen var altså vokst til en Kragerøterne og 1350,- kroner, og vi fant at en del av pengene kunne brukes til å utstyre ternen med diverse ting. Det var selvfølgelig om å gjøre at vi fikk mye for pengene, og firmaene Sæthers Eftf. og Østrem sa seg villig til å gi oss adskillige prosenter.

For 750,- kroner fikk vi disse gjenstandende:

1 sett ekstra seil
1 oljehyre
1 svømmevest
2 flyteputer
1 dregg
1 bøye
6 fendere
1 øsekar
+ diverse redskaper


Hva skal terna hete?

v/Leif Inge Thorsen, Leder av Terneklubbdn

Det ble det egentlig ikke noe spørsmål om engang. Selvfølgelig skulle terna hete Kragerø, og selvfølgelig ble det Birger Braatø som skulle bygge den.


Hvem ble den heldige vinneren?

I tidsrommet 24. juni - 2. juli 1960 hadde NRK Radio en halvtimes radiolotteri hver kveld. Kragerøterna var hovedgevinst og ble trukket i det siste progarmmet. Den heldige vinneren ble Bjørg Eggen fra Moss, men hun hadde ingen tilknytning til sjø, og Gregers Kure, badegjest (som det het den gang) på Hestangen kjøpteden av vinneren. Båten har seilnummer 499 og heter Bendik. Hvorfor endret familien Kure navnet fra Kragerø? Og svaret fra familien er "Det ville være litt for pretensiøst å gi ei terne navnet "Kragerø" i "Kragerø". 

Terna skiftet senere eiere, og i 2018 stilte den til start i Skåtøy Rundt under navnet Karma.